MARX KİTAPLARI

 

Kapİtal 1

Kapİtal 2

Kapİtal 3

ArtI-Değer Teorİlerİ 1

ArtI-Değer Teorİlerİ 2

ArtI-Değer Teorİlerİ 3

GrundrIsse 1

GrundrIsse 2

Ekonomİ Polİtİğİn Eleştİrİsİne KatkI

Ücretlİ Emek ve Sermaye

Ücret Fİyat ve Kar

Formen

Fransa'da SInIf SavaşImlarI

LouIs Bonaparte'In 18 BrumaIre'İ

Fransa'da İç Savaş

Hegel'İn Hukuk Felsefesİnİn Eleştİrİsİ

1844 ElyazmalarI

Felsefenİn Sefaletİ

YabancIlaşma

Demokrİtos İle Epİkuros'un Doğa Felsefelerİ

Yahudİ Sorunu

Jenny'ye Adanmış Şİİr Albümlerİnden


KARL MARX


YAHUDİ SORUNU


Die Judanfrage, 1843


Çeviren: Sol Yayınları Yayın Kurulu


56 sayfa,

ISBN 975-7399-65-5

İlk Baskı: Ekim 1997


Karl Marx'ın ilk kez 1844'te Deutsch-Französische Jahrbucher'de yayınlanan Zur Judenfrage (1843-44) adlı yapıtını, Sol Yayınları Yayın Kurulu, Almancası (Zur Judanfrage, K. Marx - F. Engels, Werke, Dietz Verlag, Berlin 1976, band 1, s. 347-377), İngilizcesi (On the Jewish Question, K. Marx - F. Engels, Collected Works, translated by Clemens Dutt, Progress Publishers, Moscow 1975, volume 3, pp. 146-174) ve Fransızcası (La question juive, Karl Marx, Oeuvres philosophiques, traduit par J. Molitor, Alfred Costes Editeur, Paris 1952, tome 1, pp. 163-214) ile karşılaştırarak yayına hazırladı ve kitap Yahudi Sorunu adı ile Sol Yayınları tarafından Ekim 1997'de Ankara'da Şahin Matbaası'nda bastırıldı.


Bruno Bauer'in Die Judenfrage'sine ve "Die Fähigkeit der heutigen Juden und Christien, frei zu werden"ine karşı bir polemik yazısı olan Yahudi Sorunu, Marx'ın Hegel'in Hukuk Felsefesinin Eleştirisine Katkı - Giriş  gibi 1843'te yazılıp 1844'te Deutsche-Französische Jahrbücher'de yayınlanan gençlik dönemi ürünlerindendir. Dinden özgürleşmenin, yalnızca yahudilerin değil tüm insanlığın, yalnızca dinden değil tüm ekonomik, politik ve dinsel bağlardan özgürleşmesi genel çerçevesi içersine oturtulduğu bu yazısında Marx, özel yahudi sorununu bir yandan sivil (burjuva) toplum içinde büründüğü maddi koşullanma ilişkisi içinde ele alırken, öte yandan genel yabancılaşma sorunu içine yayarak genel olarak kurtuluşun, insani özgürleşmenin yetkin bir çözümlemesini sunuyor.

 

"Gerçek, bireysel insan, ne zaman soyut yurttaşı kendinde yeniden-soğurup, bireysel insan olarak, günlük yaşamında, özel işinde ve özel durumunda cinsil varlık olursa, ne zaman insan kendi güçlerini toplumsal güçler olarak tanır ve örgütler ve böylece toplumsal gücü kendisinden politik güç biçiminde ayırmazsa, işte ancak o zaman insani özgürleşme tamamlanmış demektir."