MARX-ENGELS  KİTAPLARI

 

KUTSAL AİLE

ALMAN İDEOLOJİSİ [FEUERBACH]

KAPİTALİZM ÖNCESİ EKONOMİ BİÇİMLERİ

FELSEFE METİNLERİ

KOMÜNİST MANİFESTO VE KOMÜNİZMİN İLKELERİ

GOTHA VE ERFURT PROGRAMLARININ ELEŞTİRİSİ

SÖMÜRGECİLİK ÜZERİNE

ANARŞİZM ÜZERİNE

DİN ÜZERİNE

DOĞU SORUNU [TÜRKİYE]

SEÇME YAZIŞMALAR 1

SEÇME YAZIŞMALAR 2

YAZIN VE SANAT ÜZERİNE 1

YAZIN VE SANAT ÜZERİNE 2

KOMÜNİST PARTİ MANİFESTOSU

BASIN SÖYLEŞİLERİ

SÜRGÜNDEKİ BÜYÜK ADAMLAR

NÜFUS SORUNU VE MALTHUS

SEÇME YAPITLAR 1

SEÇME YAPITLAR 2

SEÇME YAPITLAR 3

KADIN VE AİLE

İŞÇİ SINIFI PARTİSİ ÜZERİNE

 


KARL MARX - FRİEDRİCH ENGELS


KOMÜNİST PARTİ MANİFESTOSU


1872 ALMANCA BASKIYA ÖNSÖZ

 

MARX-ENGELS

 

 

Komünist Birlik, o zamanın koşulları altında kendiliğinden anlaşılacağı gibi ancak gizli olabilen uluslararası bir işçi derneği, Kasım 1847'de Londra'da yapılan kongrede, aşağıda imzaları bulunanları, yayınlanmak üzere, ayrıntılı bir teorik ve pratik parti programı hazırlamakla görevlendirdi. Elyazması basılmak üzere Londra'ya, Şubat Devriminden bir kaç hafta önce gelen aşağıdaki Manifesto, işte böyle ortaya çıktı. İlk kez Almanca yayınlandı, Almanya'da, İngiltere'de ve Amerika'da bu dilden enaz oniki yeni farklı baskısı yapıldı. İngilizce olarak, ilk kez, Miss Helen Macfarlane'in çevirisiyle, Londra'da 1850'de, Red Republican'da, ve 1871'de, enaz üç farklı çevirisiyle, Amerika'da yayınlandı. Fransızcası, ilk kez, 1848 Haziran ayaklanmasından kısa süre önce Paris'te, ve yakınlarda da New York'un Le Socialiste'inde çıktı. Yeni bir çevirisi hazırlanmaktadır. Lehçesi, ilk Almanca baskısından kısa bir süre sonra Londra'da çıktı. Bir Rusça çevirisi, altmışlarda, Cenevre'de yayınlandı. İlk yayınlanışından hemen sonra, Dan diline de çevrildi.

Son yirmibeş yıl içersinde koşullar ne denli değişmiş olursa olsun, bu Manifesto'da geliştirilmiş bulunan temel ilkeler, ana çizgileriyle, bugün de doğruluklarını tümüyle koruyorlar. Şurada ya da burada bazı ayrıntılar daha iyi hale getirilebilir. Bu temel ilkelerin pratikteki uygulanışı, Manifesto'nun kendisinin de belirttiği gibi, her yerde ve her zaman o günün tarihsel koşullarına bağlı olacaktır ve, bu nedenle, İkinci Bölümün sonunda önerilen devrimci önlemlere hiçbir özel ağırlık verilmemiştir. Bu pasaj, bugün, birçok bakımdan, çok farklı bir biçimde ifade edilebilirdi. Modern sanayinin son yirmibeş yıl içersinde gösterdiği sınırsız gelişme ve işçi sınıfının bununla beraber ilerleyen parti örgütlenmesi karşısında, ilk kez Şubat Devriminde ve, daha önemlisi, proletaryanın ilk kez politik iktidarı iki ay boyunca elinde tuttuğu Paris Komününde edinilen pratik deneyimler karşısında, bu program, bazı ayrıntıları bakımından, bugün eskimiş bulunuyor. Komün, özellikle, işçi sınıfının "devlet makinesini olduğu gibi almak ve onu kendi amaçları için işletmekle yetineme"yeceğini kanıtlamıştır. (Bkz: Bu noktanın daha da geliştirildiği Fransa'da İç Savaş; Uluslararası Emekçiler Derneği Genel Konseyinin Çağrısı, Almanca baskı, s. 19.) Ayrıca, apaçık ortadadır ki, sosyalist yazının eleştirisi, bugün için yetersiz kalıyor, çünkü ancak 1847'ye dek uzanıyor; aynı zamanda, komünistlerin çeşitli muhalefet partileri karşısındaki tutumları konusundaki ifadeler (Dördüncü Bölüm), ilke olarak bugün hâlâ doğru olmakla birlikte, uygulamada eskimişlerdir, çünkü siyasal durum tamamıyla değişmiştir ve tarihsel gelişim orada sayılan siyasal partilerin büyük bir kısmını yeryüzünden silip götürmüştür.

Bununla birlikte, Manifesto, üzerinde artık değişiklik yapma hakkımız olmayan tarihsel bir belge haline gelmiştir. Belki de ileride, 1847'den günümüze dek olan boşluğu dolduran bir giriş ile birlikte, bir başka baskı çıkabilir; bu yeniden basım, bize bunu yapma zamanı bırakmayacak kadar ani oldu.  

 

Londra, 24 Haziran 1872

KARL MARX

FRİEDRİCH ENGELS  

 

KOMÜNİST PARTİ MANİFESTOSU

KOMÜNİST MANİFESTO VE KOMÜNİZMİN İLKELERİ

KOMÜNİST MANİFESTO / DIRK J. STRUIK

KOMÜNİST MANİFESTO 150 YAŞINDA / YAŞAR ÖZTÜRK