MARX-ENGELS  KİTAPLARI

 

KUTSAL AİLE

ALMAN İDEOLOJİSİ [FEUERBACH]

KAPİTALİZM ÖNCESİ EKONOMİ BİÇİMLERİ

FELSEFE METİNLERİ

KOMÜNİST MANİFESTO VE KOMÜNİZMİN İLKELERİ

GOTHA VE ERFURT PROGRAMLARININ ELEŞTİRİSİ

SÖMÜRGECİLİK ÜZERİNE

ANARŞİZM ÜZERİNE

DİN ÜZERİNE

DOĞU SORUNU [TÜRKİYE]

SEÇME YAZIŞMALAR 1

SEÇME YAZIŞMALAR 2

YAZIN VE SANAT ÜZERİNE 1

YAZIN VE SANAT ÜZERİNE 2

KOMÜNİST PARTİ MANİFESTOSU

BASIN SÖYLEŞİLERİ

SÜRGÜNDEKİ BÜYÜK ADAMLAR

NÜFUS SORUNU VE MALTHUS

SEÇME YAPITLAR 1

SEÇME YAPITLAR 2

SEÇME YAPITLAR 3

KADIN VE AİLE

İŞÇİ SINIFI PARTİSİ ÜZERİNE

 


KARL MARX - FRİEDRİCH ENGELS


KOMÜNİST PARTİ MANİFESTOSU


KOMÜNİST MANİFESTO YÜZELLİ YAŞINDA

 

YAŞAR ÖZTÜRK

 

İnsanlık tarihi içinde gelmiş geçmiş en etkili bildirge olan Komünist Parti Manifestosu 150 yaşına bastı. Sol Yayınları'nın yeni biçimde kasım ayında yayınladığı Engels'in Komünizmin İlkeleri, Marx ve Engels'in Komünist Parti Manifestosu kitaplarının kapağındaki Muzaffer İlhan Erdost'un fotoğrafları "ışığın gücünü" gösteriyor.

1847 yılının Haziran ayında toplanan Adalet Birliği Kongresi'ne Marx, içinde bulunduğu mali olanaksızlıklar nedeni ile katılamadı. Marx'ın kendisinin ve komünist güçlerin temsilcisi olarak kongreye katılmasını istediği Engels yapısal değişimler başlattı. Önce Adalet Birliği adı "Komünistler Birliği" oldu. "Tüm insanlar kardeştir" sloganı yerine "Bütün ülkelerin proleterleri, birleşin" sözü aldı. Engels bu kongre için hazırladığı ve ancak 1968 yılında ortaya çıkarılan "Komünist İman Yemini Taslağı" çalışmasında diyaloglar biçimindeki çalışmasını geliştirerek Komünizmin İlkeleri'ne dönüştürdü.

Komünistler Birliği ikinci kongresini 29 Kasım 8 Aralık tarihleri arasında yaptı. Kongreye bu kez Marx da katıldı. 10 gün süren kongrede Marx ve Engels tarihi kararların alınmasını sağladı. Kongre "Burjuvazinin devrilmesi, proletaryanın egemenliği, sınıf karşıtlığına dayanan eski burjuva toplumunun kaldırılması, sınıfsız ve özel mülkiyetsiz yeni bir toplumun kurulması" programını benimsedi. Kongre Marx'a "Komünistler Birliği"nin resmi programını hazırlama görevini verdi. Kongreden çıkan "iman yemini" deyimi yerine "Manifesto" sözcüğünü yeğleyen Marx, çalışmalarına hemen başladı. Ekim 1847 yılında Engels'in hazırladığı "Komünizmin İlkeleri" taslağından yararlanarak yoğun bir çalışmanın içine girdi. Engels'in kabaca hamurunu hazırladığı kilden Marx evrensel anıt hazırladı.

Manifesto 1848 Fransız Komünü ile başlayacak olan devrimci atılımlara ilham oldu. Ocak ayında çalışmasına nokta koyan Marx, o dönem bir hayalet olarak kamuoyuna benimsetmeye çalışılan komünizm gerçekliğini ve bu gerçekliğe karşı kutsal ittifaka giren güçleri deşifre ediyordu. Önce hayalet, sonra öcü diye hedef gösterdikleri maddi düşünceye karşı bugün yine aynı kutsal ittifakın karşı koyuşu Marx ve Engels'in haklılığını yaşamsal olarak gösteriyor.

Sol Yayınları arasında çıkan Dirk J. Struik'in Komünist Manifesto'nun Doğuşu adlı kitabı yanında Ertuğrul Kürkçü'nün çevirdiği Sorun Yayınları arasında yayınlanan Karl Marx - Biyografi ve Evrensel Yayınları arasında okura sunulan Galina Serebkyakova'nın Ateşi Çalmak Cilt 2- Fırtınanın Ortasında kitaplarında öyküsünü bulabileceğiniz Komünist Manifesto'yu Lenin şöyle tanımlıyor. "Bu yapıt bugüne kadar yazılmış olan ciltler dolusu eserin tümüne bedeldir". Şubat 1948 yılında yapılan ilk baskısı hemen birçok dile çevrilerek yayınlanan Manifesto, "Berlin Duvarı"nı yıkmakla güneşi balçıkla sıvayabileceklerini sananlara 150 yıl sonra Türkçe'de özenle hazırlanan yeni baskısı ile aslında çok iyi bir mesaj gönderiyor. "Ben yıkılmam. Gecenin karanlığı yerini güneşin ışıklarına bıraktığında göreceksiniz ayaktayım. Benim yaşama yakınlığım sizin ölüme yakınlığınız kadar bir durum." Marx bütün toplumların tarihini "sınıf savaşımları tarihi" olarak nitelendirerek kaleme aldığı Manifesto'da ilk bölümde "ezen ile ezilen" ilişkisini, geçirdiği evrimleri en öz biçimde anlatıyor. Tarihte son derece devrimci bir rol oynayan burjuvazinin kendisini var eden düzeni alaşağı edişi ile başlayan yeni dönemi ise şöyle özetliyor: "Burjuvazi kendine ölüm getiren silahları yaratmakla kalmamış, bu silahları kullanacak insanları da var etmiştir. Modern işçi sınıfını, proleterleri. Burjuvazi, yani sermaye hangi oranda gelişiyorsa, proletarya da modern işçi sınıfı da aynı oranda gelişiyor."

 

Burjuvazi, kadını üretim aleti olarak görür

 

İkinci bölümde "proleterler ve komünistler" ilişkisini değerlendirmeye başlayan Marx, komünistlerin teorisini tek tümce ile özetler: "Özel mülkiyetin kaldırılması". Mülkiyet konusunda komünistlere yöneltilen saldırıya da yanıt verir. "Özel mülkiyetin kaldırılmasıyla her türlü çalışmanın duracağı ve genel bir tembelliğin yayılacağı ileri sürülüyor. Öyle olsaydı, burjuva toplumunun aylaklık yüzünden çoktan yerle bir olması gerekirdi; çünkü bu toplumda çalışanlar hiçbir şey edinemiyorlar, bir şeyler edinenler ise çalışmıyorlar".

Burjuvazinin en çok kullandığı iki saptırmaya da en güzel biçimde karşılık veren Marx, "Ailenin kaldırılması! En radikal kişiler bile komünistlerin bu utanç verici niyeti karşısında parlayıveriyorlar. ... Bizi, çocukların ana babaları tarafından sömürülmesine son vermeyi istemekle mi suçluyorsunuz? Bu suçu kabulleniyoruz." sözleri ile aile sorunu konusuna yanıt verirken "kadın" sorunu konusundaki karalamaları da tersyüz ediyor: "Ama siz komünistler, kadınların ortaklaşalığını getirmek istiyorsunuz diye bağırıyor tüm burjuvazi bir ağızdan. Burjuva, karısını, salt bir üretim aleti olarak görüyor. Üretim araçlarının ortaklaşa kullanılacağını duyuruyor ve doğal olarak ortaklaşa olma yazgısından kadınların da aynı biçimde paylarına düşeni alacaklarından başka bir sonuca varamıyor. Söz konusu olanın, tam da kadınların salt üretim aletleri olma durumuna son vermek olduğunu aklına bile getiremiyor. ... Burjuvalarımız, kendi proleterlerinin karılarını ve kızlarını ellerinin altında bulundurmakla yetinmiyorlar ve resmi fuhuşu bir kenara bırakırsak birbirlerinin karılarını baştan çıkarmaktan büyük zevk duyuyorlar".

Marx "Vatan-milet edebiyatı"na da en güzel yanıtı veriyor: "İşçilerin vatanı yoktur. Onlardan sahip olmadıkları bir şeyi alamayız."

 

Hayalet hâlâ dolaşıyor

 

Manifesto'nun üçüncü bölümünü "sosyalist ve komünist yazın" konusuna ayıran Marx, "Gerici Sosyalizm" başlığı altında feodal sosyalizm, küçük burjuva sosyalizmi, gerçek sosyalizm konularını irdelerken, tutucu sosyalizm ya da burjuva sosyalizmi, eleştirel ütopik sosyalizm ve komünizm olgularına açıklık getiriyor. Manifesto'yu "Komünistlerin Çeşitli Muhalefet Partileri Karşısındaki Konumları" IV. bölümle noktalıyor. Manifesto'nun son paragrafı çok anlamlıdır. "Komünistler kendi görüşlerini ve amaçlarını gizlemeye tenezzül etmezler. Hedeflerine ancak tüm mevcut toplumsal düzenin zorla yıkılmasıyla ulaşılabileceğini açıkça ilan ederler. Varsın egemen sınıflar bir komünist devrim korkusuyla titresinler. Proleterlerin zincirlerinden başka kaybedecek bir şeyleri yok. Kazanacakları bir dünya var. Bütün ülkelerin işçileri birleşin!"

150 yıl sonra anlam ve önemini yitirmeyen Marx ve Engels'in Manifesto'su, ezen ve ezilen ilişkisinin yok olacağı güne kadar "Dünyada komünizmin hayaleti" olarak dolaşmayı sürdürecek.

Emek, 6 Aralık 1997

 

 

KOMÜNİST PARTİ MANİFESTOSU

1872 ALMANCA BASKIYA ÖNSÖZ

KOMÜNİST MANİFESTO VE KOMÜNİZMİN İLKELERİ

KOMÜNİST MANİFESTO / DIRK J. STRUIK